Optimus Nova multifuel stove review

Το καμινέτο Optimus Nova το επιλέξαμε ανάμεσα σε άλλα της κατηγορίας “multi-fuel” (πολλαπλών καυσίμων). Δεν προτιμάμε εστίες άλλου είδους, όπως πχ αερίου καυσίμου (γκαζάκια), γιατί α) είναι δύσκολο σε πολλές περιπτώσεις να βρεθούν ανταλλακτικές φιάλες, β) χρησιμοποιούμε το καμινέτο μας σε καθημερινή βάση και για συνταγές πιο χρονοβόρες από ένα βράσιμο νερού για στιγμιαία νουντλς γ) η βενζίνη είναι το μόνο καύσιμο που σε κάθε περίπτωση θα έχουμε διαθέσιμο στο ταξίδι μας.

Χρειαζόμαστε μια στιβαρή κατασκευή που να μπορεί να κρατήσει ένα σχετικά μεγάλο σκεύος, όπως για παράδειγμα, τη χύτρα μας (ναι, κουβαλάμε ΚΑΙ χύτρα). Κι ακριβώς αυτό είναι το καμινέτο Optimus Nova: στιβαρό. Επίσης, το κέντρο βάρους του είναι χαμηλό και η βάση του αρκετά φαρδιά, οπότε κερδίζει σε σταθερότητα. Όλα του τα εξαρτήματα – απ' τα πόδια ως την τρόμπα του καυσίμου – είναι σχεδιασμένα να αντέχουν την ταλαιπωρία και το στρίμωγμα μέσα στις αποσκευές. Το βεσπάκι δεν προσφέρει ακριβώς ομαλό ταξίδι, οπότε από ταρακούνημα έχουμε μπόλικο. Τα πόδια στήριξης του καμινέτου ξεδιπλώνονται και στη μέση βρίσκεται η εστία καύσης. Μπορεί να είναι ελαφρώς άκαμπτα και να δυσκολεύουν στο άνοιγμα και το κλείσιμο, αλλά αυτό το βλέπουμε ως πλεονέκτημα, αφού όταν το καμινέτο είναι κλειστό στη συσκευασία του και μέσα στις αποσκευές, δεν υπάρχει περίπτωση να κουνηθούν και να σπάσουν ή να στραβώσουν.

Βάρος & μέγεθος: Το Optimus Nova δεν είναι ούτε πολύ μικρό, ούτε πολύ ελαφρύ (διαστάσεις: 140x80xØ65, βάρος: 460γρ), αλλά ακριβώς γι' αυτό το προτιμήσαμε. Γι' αυτό που προσφέρει όμως, είναι ιδανικό. Στο παρελθόν, είχαμε ένα αντίστοιχο (ίδιας κατηγορίας, άλλης μάρκας) καμινέτο, οπότε γνωρίζαμε ήδη σε γενικές γραμμές τα υπέρ και τα κατά του. Δεν θα παίρναμε κάτι μικρότερο ή ελαφρύτερο σε καμία περίπτωση, γιατί περισσότερο θα μας δυσκόλευε παρά θα μας διευκόλυνε στην καθημερινότητά μας – δε μας λες και λιτοδίαιτους ακριβώς!

Για κάποιον χωρίς εμπειρία σε τέτοιου είδους καμινέτα, ίσως φανεί πολύπλοκο στην αρχή, αλλά μετά από λίγο καιρό, γίνεται συνήθεια. Δε μας φάνηκε πιο πολύπλοκο από το προηγούμενό μας. Αντιθέτως, οι λεπτομέρειες – όπως πχ το μαγνητικό εργαλείο καθαρισμού, η αλουμινένια τρόμπα καυσίμου με τον διακόπτη διακοπής ροής και ο ρυθμιστής έντασης της φλόγας – μας βόλεψαν πάρα πολύ.

Το μοναδικό καύσιμο που έχουμε χρησιμοποιήσει στο καμινέτο μέχρι τώρα είναι η βενζίνη και μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις, η κακής ποιότητας βενζίνη. Ωστόσο, φροντίζοντας επιμελώς τη συντήρησή του, δεν έχουμε αντιμετωπίσει το παραμικρό θέμα μετά από 15 μήνες συνεχούς χρήσης.

Τις πρώτες φορές που χρησιμοποιήσαμε το καμινέτο, είχαμε κάποιες δυσκολίες: ήταν δύσκολο ν' ανάψει, έσβηνε εύκολα και η φλόγα του δεν έκαιγε ομοιόμορφα. Μετά από ψάξιμο και διάφορες δοκιμές, ανακαλύψαμε πως η βελόνα καθαρισμού της εστίας καύσης ήταν ελαττωματική και την αντικαταστήσαμε. Από εκείνη τη στιγμή, δεν υπήρξε ξανά το παραμικρό θέμα (tip: αν πρόκειται να φύγετε για ταξίδι μεγάλης διάρκειας, προτείνουμε να έχετε μαζί το σετ ανταλλακτικών).

Η γενική μας εντύπωση μετά από 15 μήνες σχεδόν καθημερινής χρήσης του καμινέτου Optimus Nova είναι θετικότατη. Πρόκειται για ένα πολύ αξιόλογο προϊόν, ιδανικό για μεγάλης διάρκειας ταξίδια, για παραπάνω από ένα άτομα. Ανθεκτικό και ποιοτικό. Το προτείνουμε!

Εδώ θα βρείτε πληροφορίες για το καμινέτο Optimus Nova

Το προϊόν που αξιολογούμε, μας δόθηκε ως χορηγία από τη εταιρεία KATADYN GROUP. Οφείλουμε να διευκρινίσουμε πως εμείς επιλέξαμε το συγκεκριμένο προϊόν μετά από έρευνα που κάναμε στην αγορά και πως δεν έχουμε υποχρέωση από την εταιρεία ούτε να το προωθήσουμε, ούτε να το διαφημίσουμε. Η αξιολόγηση έρχεται μετά από 15 μήνες – σχεδόν καθημερινής – χρήσης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

I'm human *