Η μεταφορά της Vespa στην Αμερική

worldvespaΤαξίδι3 Σχόλια

shipping motorcycle

Μεταφορά μοτοσυκλέτας στη Νότια Αμερική (από Νότια Αφρική)

 

Μετά από τόσο καιρό και τόσα χιλιόμετρα στην Αφρική ήρθε η ώρα να περάσω απέναντι. Όμως πως; Με καράβι, με αεροπλάνο, με σχεδία, με ψαροκάικο, κολυμπώντας, πουλώντας τη βέσπα εδώ κι αγοράζοντας άλλη στην Αμερική;! Πολλά τα σενάρια, κι άλλες τόσες οι επιλογές! Μετά από μια πολύ εντατική μελέτη κι έρευνα…5 ημερών, κατέληξα στην επιλογή του αεροπλάνου. Χρόνος για αναμονή δεν υπήρχε (εκείνη την περίοδο δεν έφευγαν κοντέινερ με άλλες μοτοσυκλέτες από Ν.Α. για να μοιραστώ τα έξοδα με κάποιον), οι προσφορές που πήρα για καράβι ήταν απογοητευτικές και στην καλύτερη περίπτωση ίδιες με αυτές για αερομεταφορά, και δυστυχώς στη μεταφορά με καράβι θα πρέπει να υπολογίσεις στις περισσότερες των περιπτώσεων, την αρκετά πιο περίπλοκη – κοστοβόρα διαδικασία εκτελωνισμού, και φυσικά στην αναμονή, η οποία είναι το λιγότερο ένας μήνας, αλλά μπορεί σε κάποιες πιο εξτρίμ περιπτώσεις να ξεπεράσει ακόμα και τους τρεις!

Το να κάνεις τη δουλειά απευθείας με κάποια αεροπορική εταιρεία είναι λίγο απίθανο, τουλάχιστον εδώ στη Νότια Αφρική, που όσο κι αν προσπάθησα όλοι με έστελναν σε ατζέντη. Ο ατζέντης δεν είναι τίποτα άλλο από μικρότερες (ή και μεγαλύτερες) μεταφορικές εταιρείες, οι οποίες συνήθως αναλαμβάνουν να κάνουν όλες τις διαδικασίες, από τα απαραίτητα έγγραφα, μέχρι να σου πακετάρουν και να σου μεταφέρουν το όχημα από και προς το αεροδρόμιο. Πως θα βρεις τώρα αυτόν τον ατζέντη: Πρώτα απ’ όλα μπορείς να το κάνεις με τον παλιό κι αγαπημένο τρόπο, με μια αναζήτηση δηλαδή στο google ή αν είσαι ακόμα πιο μερακλής, μπορείς να πάρεις τον κατάλογο του ΟΤΕ και να κάτσεις με τις ώρες και να ξεφυλλίζεις. Αν τώρα είσαι σαν κι εμένα, πάρε αυτήν εδώ τη λίστα και θα βρεις ό,τι ακριβώς χρειάζεσαι! Αυτή χρησιμοποίησα κι εγώ, στέλνοντας πάνω από 100 e-mails, ζητώντας μια προσφορά βασιζόμενος στις διαστάσεις και τα κιλά που “στο περίπου” υπολόγισα. Δυστυχώς η όλη διαδικασία έγινε κατά τις ημέρες των γιορτών (πρωτοχρονιά) και οι απαντήσεις που έλαβα ήταν ελάχιστες, λιγότερες από 5 αν θυμάμαι καλά. Και οι 5 προσφορές ήταν σχεδόν ίδιες, οπότε επέλεξα την εταιρεία που ανταποκρίθηκε πρώτη, μιας και μου φάνηκε αρκετά έμπειρη στο θέμα της αποστολής μοτοσυκλέτας στην απέναντι μεριά του Ατλαντικού, απαντώντας αμέσως σε όλες τις βασικές ερωτήσεις μου σχεδόν αμέσως.

Το μεγάλο μου λάθος ήταν πως δεν κατασκεύασα μόνος μου το ξυλοκιβώτιο στο οποίο μπήκε η βέσπα (οι περισσότερες εταιρείες δε δέχονται τη μοτοσυκλέτα χύμα), κι έτσι χρεώθηκα τσάμπα και βερεσέ 250€ (!) για την κατασκευή του “κουτιού”, και δεύτερον το συνολικό κόστος εκτοξεύτηκε από τα περίπου 1.450€ – η προσφορά που πήρα αρχικά και ήταν βασισμένη στις κατά προσέγγιση (αλλά ολόσωστες όπως τελικά αποδείχτηκε) διαστάσεις και τους υπολογισμούς που έκανα – στα 1.950€!!! Πως έγινε αυτό; Πολύ απλά επειδή αυτός που κατασκεύασε το κιβώτιο, είχε τη φαεινή ιδέα να αφήσει 10 εκατοστά “αέρα” σε κάθε πλευρά, έτσι για να μην μου γρατζουνίσει τη βέσπα και παρεξηγηθώ! Αν δηλαδή το κατασκεύαζα μόνος ή αν έβρισκα ένα έτοιμο (δεν είχα δυστυχώς τον απαραίτητο χρόνο, αφού οι Νοτιοαφρικάνοι δεν ανανεώνουν πλέον τις τουριστικές βίζες) θα γλίτωνα τα 250€, συν την επιβάρυνση των 500€ και θα πλήρωνα μόνο για τα υλικά της κατασκευής και τη μεταφορά του στην αποθήκη της μεταφορικής εταιρεία…Την επόμενη φορά θα ξέρω!

Σ'ΑΡΕΣΕΙ Η ΒΟΛΤΑ;

Αγόρασε κάτι απ' τα ψιψιψόνια μας και δώσε μας μερικά παραπάνω χιλιόμετρα!

 

Πως να υπολογίσεις πόσο περίπου θα σου κοστίσει η αποστολή.

Αυτό ουσιαστικά δεν μπορείς να το κάνεις, αλλά μπορείς να υπολογίσεις το ογκομετρικό βάρος του οχήματος, και με βάση αυτό, να ζητήσεις προσφορές από εταιρείες. Ο υπολογισμός του δεν είναι τίποτα σπουδαίο. Πολλαπλασιάζεις μήκος, πλάτος και ύψος (όλα σε εκατοστά) και διαιρείς δια 6.000. Εάν το αποτέλεσμα που βγάζεις είναι μεγαλύτερο από το βάρος του οχήματός σου, τότε θα χρεωθείς με βάσει αυτό. Η χρέωση δηλαδή γίνεται με βάση το μεγαλύτερο.

Ογκομετρικό βάρος = μήκος * πλάτος * ύψος (cm) / 6.000

Όπως βλέπεις και στις φωτογραφίες, το κιβώτιο που μου έφτιαξε ο “επαγγελματίας” δεν θέλει και κανένα πτυχίο για να φτιαχτεί, και δεν χρειάζεται περισσότερες από…36 σανίδες, 6 σε κάθε πλευρά, κι έφυγες! Είπαμε, την επόμενη φορά θα ξέρουμε!Έτσι λοιπόν η μεταφορική ανέλαβε τα πάντα – όλα (το μόνο που έκανα ήταν να συμπιέσω τη Vespa όσο μπορούσα), τελωνεία, χαρτιά και υπεύθυνες δηλώσεις από αστυνομία, πυροσβεστική και πολεοδομία, και η δουλειά τελείωσε μέσα σε μόλις 5 μέρες!Στις φωτογραφίες που έχω επισυνάψει μπορείτε να δείτε όλες τις λεπτομέρειες, τι ακριβώς με χρέωσαν, τις διαστάσεις, αλλά και το πραγματικό και ογκομετρικό βάρος στην δική μου περίπτωση. Είναι η προσφορά, αλλά όπως σας είπα οι διαστάσεις και το βάρος είχαν στην πραγματικότητα μια διαφορά ελάχιστη, μικρότερη από 5%. Όπως θα δείτε υπάρχει και η απόδειξη των 167 € που πλήρωσα στο αεροδρόμιο του Μπουένος Άιρες, και των 87€ που χρειάστηκε να ξαναπληρώσω στην αεροπορική εταιρεία για να παραλάβω τα απαραίτητα για την παραλαβή έγγραφα.

Σε καμία φάση και για κανένα λόγο δεν χρησιμοποίησα ατζέντη στην Αργεντίνικη πλευρά, και παρά το γεγονός πως δεν ξέρω ούτε λέξη στα Ισπανικά – όπως και δυστυχώς το 90% των υπαλλήλων του αεροδρομίου δεν ήξερε ούτε λέξη στα Αγγλικά – ξεμπέρδεψα ΑΝΕΤΑ και δίχως πρόβλημα μέσα σε τρεις (3) ωρίτσες, αφού οι άνθρωποι είναι – όπως λέω και στο βιντεάκι – ΤΣΙΦΤΑΚΙΑ! Τέλος να τονίσω πως δεν είδα πουθενά το χάος που για ακόμα μια φορά περίμενα, ακούγοντας και διαβάζοντας τις διάφορες διαδικτυακές ιστορίες, πως πουθενά και κανένας από τους υπαλλήλους δεν μου ζήτησε λαδάκι, πως ζήλεψα πολύ τη σειρά και την οργάνωση των Αργεντινών (του αεροδρομίου εννοώ) και πως πολύ θα ήθελα να έμοιαζαν και οι δικές μας αντίστοιχες κρατικές υπηρεσίες έστω και λίγο με τις δικές τους! Το μαλλί πήγε λοιπόν 2.200€ δυστυχώς (όπως θα παρατηρήσατε και στο βίντεο σχεδόν τρίχα δεν μου έμεινε), αλλά είπαμε…Την επόμενη φορά θα ξέρω!

Λίστα με μεταφορικές εταιρείες στην Ν.Αφρική

 

Στήριξε το ταξίδι μας

Έστω κι 1€ μπορεί να μας κρατήσει στο δρόμο για παραπάνω καιρό και να μας βοηθήσει να μοιραστούμε περισσότερες ιστορίες!

Κάνε μια μικρή συνεισφορά

Αν σου αρέσουν οι ιστορίες μας, οι φωτογραφίες και τα βίντεό μας, μπορείς να μας βοηθήσεις να συνεχίσουμε.

ΜΠΕΣ ΣΤΟ WORLDVESPA CREW!
Next PostPrevious Post

Διάβασε το βιβλίο μας

About us

worldvespa

Facebook Twitter

Είμαστε ο Στέργιος και η Αλεξάνδρα και γυρίζουμε τον κόσμο με τη βέσπα μας. 6 χρόνια τώρα ταξιδεύουμε στην Αφρική & τη Νότια Αμερική και συνεχίζουμε. Διάβασε το βιβλίο μας: "Ρύζι και Χώμα: Ένα ταξίδι με βέσπα στην Αφρική"

3 σχόλια στο “Η μεταφορά της Vespa στην Αμερική”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *