“Η διαδρομή με τις λίμνες” (Βολιβία)

worldvespaΤαξίδιLeave a Comment

Μύθοι και πραγματικότητα για τη διαδρομή στις λίμνες της νότιας Βολιβίας. 

Πολλές ιστορίες τρόμου είχαμε ακούσει για τη διαβόητη διαδρομή στις λίμνες της Νότιας Βολιβίας. Η συγκεκριμένη διαδρομή, που οδηγεί στο Ουγιούνι, είναι διάσημη για τα απίστευτης ομορφιάς τοπία της, τα μοναδικά χρώματα των λιμνών και των φλαμίνγκο, καθώς επίσης και για το δυσβάσταχτα μεγάλο υψόμετρο της και τους αδιανόητα δύσκολους, διαβρωμένους και σχεδόν ανύπαρκτους δρόμους της. Τελικά, πήραμε την απόφαση να διασχίσουμε την περιοχή, παρ’ όλο που είχαμε αποθαρρυνθεί σχεδόν τελείως από τις ιστορίες κάποιων ταξιδιωτών που είχαμε διαβάσει στο ίντερνετ. Παραδόξως επιβιώσαμε όμως και γι’ αυτό, σ’ αυτό το κείμενο θα προσπαθήσουμε να δώσουμε όσο πιο ξεκάθαρα γίνεται τη δική μας οπτική για τις περιώνυμες λίμνες, τώρα πια που καταλάβαμε ποιες απ’ τις ιστορίες ήταν υπερβολικές, ποιες αληθινές και ποιες εξαρτώνταν απόλυτα από τις αντοχές και τις εμπειρίες των ταξιδιωτών.

Πάμε απ’ την αρχή λοιπόν:

Σ'ΑΡΕΣΕΙ Η ΒΟΛΤΑ;

Αγόρασε κάτι απ' τα ψιψιψόνια μας και δώσε μας μερικά παραπάνω χιλιόμετρα!

 

1) “Δεν θα βρείτε καύσιμα” – Όντως, βενζινάδικα δεν υπάρχουν για περίπου 400χλμ, αλλά μ’ ένα έξτρα μπιτόνι, δε θα υπάρξει κανένα πρόβλημα. Αν μάλιστα η κατανάλωση αποδειχτεί μεγαλύτερη απ’ τους αρχικούς υπολογισμούς, μπορείτε ν’ αγοράσετε όση βενζίνη θέλετε από τους οδηγούς των δεκάδων 4x4 που καθημερινώς διασχίζουν την περιοχή, τίγκα στους τουρίστες και στα καύσιμα.

wpid-dsc08736.jpg

2) “Θα πεινάσετε και θα διψάσετε” – Για κανένα λόγο! Μπορείτε να βρείτε μαγειρεμένο φαγητό, σνακ, νερό, αλλά ακόμη κι αναψυκτικά ή κρασί! Υπάρχουν μαγαζάκια σε κάποια απ’ τα σημεία που σταματούν τα 4x4 με τους τουρίστες (στην είσοδο του Πάρκου, στις θερμές πηγές κτλ), αλλά και φρεσκομαγειρεμένο φαγητό στα καταφύγια γύρω απ’ τις λίμνες Colorada και Hendionda.

DSC06082-Edit

3) “Δεν έχει μέρος να μείνετε” – Αηδίες! Φυσικά κι έχει! Μάλιστα, παραπάνω από ένα. Πρόκειται για τα καταφύγια γύρω από τη λίμνη Colorada και Hendionda και ίσως να έχει κι άλλα που δεν ξέρουμε εμείς. Ακόμη κι αν ένα καταφύγιο είναι γεμάτο από τα γκρουπ με τα 4×4, πιθανότατα θα βρεθεί θέση στο επόμενο. Θεωρητικά, ακόμη και να κατασκηνώσεις μπορείς…αν αντέχεις το απίστευτο κρύο τη νύχτα! Για ένα κρεββάτι σε κοιτώνα των 4, γεύμα που περιλαμβάνει μακαρονάδα, ζεστή σούπα, τσάι ή καφέ με μπισκοτάκια και πλήρες πρωινό την επόμενη μέρα, η τιμή ήταν 50 ΒΟΒ – περίπου 6,5 ευρώ.

DSC06086

4) “Δεν υπάρχει κανείς να σε βοηθήσει εκεί πάνω” – Ψέμα! Από τί έχουν δημιουργηθεί οι διαβρώσεις που λέγαμε στους δρόμους; Από τις 100άδες οχημάτων, βέβαια! Το Πάρκο διασχίζουν δεκάδες από 4x4 καθημερινά και σε μια περίπτωση ανάγκης είναι μάλλον απίθανο να μην περάσει κάποιο για πολλή ώρα. Ακόμη και την εποχή των βροχών που τα 4x4 είναι σαφώς λιγότερα, θα ήταν περίεργο να μη φανεί ούτε ένα.

Heads turning when the vespa passes by! / Κεφαλογυρίστρα!

5) “Βαθιά άμμος παντού” – Υπερβολή! Υπάρχουν σαφώς σημεία με άμμο, αλλά ούτε τόσο βαθιά είναι, ούτε για πολλά χιλιόμετρα. Φυσικά, θέλει προσοχή και η διαδρομή μπορεί να γίνει κουραστική σ’ αυτά τα σημεία, αλλά δεν είναι και το Ράλι Ντακάρ! Αυτοσυγκέντρωση και πρότερη εμπειρία χρειάζεται κι όλα θα πάνε καλά…άλλωστε, το βεσπάκι τα κατάφερε χωρίς να σημειώσει ούτε μια πτώση!

DSC06042

6) “Θα χαθείτε, δεν υπάρχει δρόμος” – Ε ναι, αν ξεκινήσετε χαλαρά να χαζεύετε το τοπίο χωρίς να κοιτάτε που πάτε, θα χαθείτε! Λίγη αυτοσυγκέντρωση δε βλάπτει γιατί αν είστε σε σημείο που πρέπει ν’ ακολουθήσετε ίχνη από ρόδες, μπορεί να μπερδευτείτε. Αλλά για κάτι τέτοιες περιπτώσεις υπάρχει και το GPS (εμείς χρησιμοποιούμε το OsmAnd και ήταν αρκετό – συγκεκριμένα, ο Στέργιος το χρειάστηκε μόνο για να επιβεβαιώσει την πορεία του σε κάποια σημεία) που μπορείτε να συμβουλευτείτε. Αλλά ακόμη κι αν δεν ξέρετε ποια ίχνη ν’ ακολουθήσετε, να θυμάστε πως συνήθως οδηγούν στο ίδιο σημείο γιατί έχουν δημιουργηθεί από οδηγούς 4×4 που προσπαθούν ν’ αποφύγουν μέρη με μεγάλη διάβρωση. Για να κινδυνέψει κανείς πραγματικά, πρέπει να κάνει κάποια επική ανοησία!

DSC06132

7) “Θ’ αρρωστήσετε από το υψόμετρο” – Αυτό, υπό συγκεκριμένες περιστάσεις, μπορεί ν’ αληθεύει. Αλλά και πάλι, με ενημέρωση και πρόληψη, μπορείτε ν’ αποφύγετε τα χειρότερα. Καλό είναι να γνωρίζετε τις άμεσες επιπτώσεις του υψόμετρου για να μπορέσετε να διακρίνετε τα πιθανά συμπτώματα. Δώστε στον εαυτό σας τον απαιτούμενο χρόνο να προσαρμοστεί και μην τον δυσκολεύετε με αλκοόλ, βαριά γεύματα και κόκκινο κρέας – αφουγκραστείτε τα σημάδια. Ακόμη, συζητήστε μ’ έναν γιατρό για την πιθανή λήψη χαπιών Diamox που δρουν προληπτικά στην ασθένεια του υψόμετρου. Κάθε οργανισμός αντιδρά διαφορετικά, και σίγουρα θ’ ασθμαίνετε με την παραμικρή προσπάθεια, αλλά με λίγη προσοχή όλα γίνονται.

DSC06021-Edit

Κλείνοντας, θυμίζω πως οποιαδήποτε μοτοσυκλέτα σε τέτοιο υψόμετρο χάνει μεγάλο μέρος της δύναμής της και πως η βεσπούλα μας με τα 200 κυβικά της και τα λίγα κουρασμένα της άλογα, μάλλον δε θα τα είχε καταφέρει φορτωμένη με τους δυο μας και μ’ όλα μας τα πράγματα. Γι αυτό, χωριστήκαμε κι εγώ πήρα τα περισσότερα μπαγκάζια μαζί μου με το 4×4, ενώ ο Στέργιος έμεινε μόνο με ό,τι θα χρειαζόταν: σκηνή, υπνόσακο, μερικά σνακ, 4 λίτρα νερό και 10 λίτρα βενζίνη.

Το συμπέρασμα που βγάλαμε αφού τελικά επιβιώσαμε(!): Αν το ‘μέσα’ σας, σας λέει να το επιχειρήσετε, μη διστάσετε! Βάλτε τη λογική σας να δουλέψει και μην πιστεύετε ό,τι διαβάζετε στο ίντερνετ! Τελικά, υπάρχουν πολλοί που πασχίζουν ν’ αποδείξουν (στον εαυτό τους) πως είναι μοναδικοί και ηρωικοί και πως κανείς νορμάλ άνθρωπος δε μπορεί να κάνει αυτά που κατάφεραν…αηδίες! Ο καθένας μας ξέρει καλύτερα τον εαυτό του απ’ τον οποιοδήποτε άγνωστο…

Στήριξε το ταξίδι μας

Έστω κι 1€ μπορεί να μας κρατήσει στο δρόμο για παραπάνω καιρό και να μας βοηθήσει να μοιραστούμε περισσότερες ιστορίες!

Κάνε μια μικρή συνεισφορά

Αν σου αρέσουν οι ιστορίες μας, οι φωτογραφίες και τα βίντεό μας, μπορείς να μας βοηθήσεις να συνεχίσουμε.

ΜΠΕΣ ΣΤΟ WORLDVESPA CREW!
Next PostPrevious Post

Διάβασε το βιβλίο μας

About us

worldvespa

Facebook

Είμαστε ο Στέργιος και η Αλεξάνδρα και γυρίζουμε τον κόσμο με τη βέσπα μας. 5 χρόνια τώρα ταξιδεύουμε στην Αφρική & τη Νότια Αμερική και συνεχίζουμε. Διάβασε το βιβλίο μας: "Ρύζι και Χώμα: Ένα ταξίδι με βέσπα στην Αφρική"

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *