Rice and Dirt / Ρύζι και Χώμα

Δεκαπέντε αξέχαστοι μήνες στην Αφρική μ' ένα βεσπάκι. Ένα ταξίδι ζωής απ' τη Θεσσαλονίκη στο Κέιπ Τάουν. Ένα βιβλίο γραμμένο με αμεσότητα και ειλικρίνεια. Ο αναγνώστης, με τα μάτια του Στέργιου -του ταξιδιώτη- περιπλανιέται σε τροπικά δάση και σαβάνες, πάνω στις ροδίτσες της βέσπας ή στις καρότσες φορτηγών, αλλά κυρίως πλάι σε ανθρώπους καθημερινούς, που τελικά, δεν είναι τόσο διαφορετικοί απ' όσο νομίζουμε...


Το πρώτο μας βιβλίο!


Κάθε σημαντική απόφαση στη ζωή έρχεται τη μέρα που ξυπνάς και δεν μπορείς να πεις άλλα ψέματα στον εαυτό σου. Τη στιγμή εκείνη καταλαβαίνεις πως πρέπει να βρεις τον τρόπο να εκφράσεις με δημιουργία ό,τι έχεις μέσα σου, γιατί αλλιώς θα πνιγείς. Έτσι ξεκίνησε το ταξίδι στην Αφρική, έτσι ξεκίνησε και το «Ρύζι & Χώμα». Η ιστορία του ταξιδιού μας, που στην πορεία έγινε η ιστορία της ζωής μας, μετουσιώθηκε σε λέξεις και χαρτί και εικόνα κι ανοίγοντας την ψυχή μας, φτιάξαμε τούτο δω το βιβλίο. Το αγαπήσαμε σαν παιδί μας και το μοιραζόμαστε μαζί σας.

Στέργιος & Αλεξάνδρα

Ρύζι το [rízi] : μονοετές φυτό που ευδοκιμεί σε εκτάσεις σκεπασμένες με νερό και καλλιεργείται για τα θρεπτικότατα σπέρματά του: Καλλιέργεια ρυζιού, ορυζοκαλλιέργεια. || τα επεξεργασμένα σπέρματα ρυζιού: Αποφλοιωμένο ~. ~ για σούπα / για πιλάφι.

Χώμα το [xóma] : 1. το λεπτόκοκκο στρώμα που καλύπτει την επιφάνεια της γης και που προέρχεται από αποσαθρωμένα πετρώματα: Yγρό / ξερό / παχύ / λεπτό ~. || 2. η επιφάνεια της γης που πατούμε, το έδαφος. || 3. τόπος, χώρα, γη: το ξένο ~.

Ρύζι & Χώμα : τα δυο συστατικά που έκαναν το ταξίδι μας μοναδικό.

Αγόρασε το eBook

Έγραψαν για την αγγλική έκδοση

«Αστείο, οξυδερκές, αποκαλυπτικό και καλογραμμένο. Ε, λοιπόν ναι: είναι ένα πολύ καλό βιβλίο»
– Ted Simon συγγραφέας του Jupiter’s Travels

«Μια ιστορία που μιλά για την αξία του να κουβαλάς στις αποσκευές σου ένα χαμόγελο - προτείνεται ανεπιφύλακτα»
– Overland Magazine

«Σου ανεβάζει τη διάθεση και σε μεταφέρει στο συναρπαστικό μείγμα των χρωμάτων της Αφρικής, τις προκλήσεις και τη διαφθορά της. Εμποτισμένο με σκανταλιάρικο, πνευματώδες χιούμορ και διαφωτιστική παρατηρητικότητα, το Ρύζι & Χώμα σε κάνει να θες να πάρεις μια βέσπα και να φύγεις για την υποσαχάρια Αφρική.»
– Martin ‘Sticky’ Round, scooterlab.uk

Ξεφύλλισε το!

Περισσότερες (11)

Εκδότης: Αυτοέκδοση
Χρονολογία έκδοσης: Μάρτιος 2018
ISBN: 9789609399395
Σελίδες: 400
Επιμέλεια: Ευφροσύνη Ζαχαροπούλου
Διαστάσεις: 14 x 21 x 2.4 cm


Βαθμολογία

Rated 4.9 out of 5
4.9 out of 5 stars (based on 76 reviews)
Καταπληκτικό95%
Καλό5%
Μέτριο0%
Κακό0%
Απαράδεκτο0%


Κριτικές

Rated it

Rated 5 out of 5
26/11/2018
Neil Foulks

Ταξιδιωτική ιστορία δοσμένη με απλότητα και αμεσότητα

Rated 5 out of 5
23/11/2018

Λοιπόν, το βιβλίο το τελείωσα χτες. Μου άρεσε πολύ η γραφή της Αλεξάνδρας και η προσπάθεια της να χωρέσει τόσους μήνες σε λίγες σελίδες χωρίς η αφήγηση να γίνει κουραστική, πέτυχε. Είναι μια ταξιδιωτική ιστορία δοσμένη με απλότητα και αμεσότητα αλλά είναι και μια ιστορία αγάπης… Μπράβο παιδιά. Μακάρι να μπορείτε, πάντα να ταξιδεύετε.

Ειρήνη "2travelonmotorcycle"

Ειλικρίνεια χωρίς φανφάρες και ηρωισμούς

Rated 5 out of 5
02/11/2018

Το καταευχαριστήθηκα το βιβλίο! Εκτίμησα πολύ την ειλικρίνεια του, χωρίς φανφάρες, ηρωισμούς και καυχησιολογία που έχω συναντήσει αλλού. Το κεφάλαιο για το Λεσότο το διάβασα δυνατά στη γυναίκα μου και δεν με άφηνε να σταματήσω! Ελπίζω να ετοιμάζετε το επόμενο!

Κωνσταντίνος Ρογκότης

Φρέσκο, λιτό, ευαίσθητο, ανεπιτήδευτο, προβληματισμένο

Rated 5 out of 5
29/09/2018

Το βιβλίο ομολογώ ότι με συνεπήρε όχι μόνο γιατί αγαπώ τα ταξίδια ή επειδή είναι ένα ακόμα ταξιδιωτικό βιβλίο που φωτίζει τη φτωχή ελληνική ταξιδιωτική βιβλιογραφία αλλά γιατί στις σελίδες του κρύβεται η φρεσκάδα δύο νέων ανθρώπων, η διορατική και προβληματισμένη ματιά τους για τη γη της Αφρικής και τους ανθρώπους της. Ο Στέργιος βλέπει πίσω από τα πράγματα, διεισδύει, δεν κοιτάζει απλώς τις εικόνες που περνούν από μπροστά του, βιώνει το δράμα των πρώην αποικιών.
Ο Στέργιος και ο Κίτσος, διασχίζοντας τη Δυτική Αφρική, διασχίζουν την αφρικανική πραγματικότητα. Το “Ρύζι και Χώμα” δεν είναι ένα βιβλίο περιγραφής ενός εικοσαήμερου οργανωμένου και προστατευμένου ταξιδιού, όπου προέχουν η ασφάλεια και η ημερομηνία επιστροφής, ενός ταξιδιού όπου αναγκαστικά συνυπάρχεις συχνότατα με ανθρώπους που δεν ταιριάζουν τα χνότα σας. Πρόκειται για μια δεκαπεντάμηνη, μοναχική κατά βάθος περιπλάνηση ενός νέου ανθρώπου και μιας μηχανής που επιθυμούν να φτάσουν κάπου, παίρνοντας κουράγιο ο ένας από τον άλλο, συμπάσχοντας, μόνοι σ’ ένα άγνωστο περιβάλλον, με φιλίες που φτιάχνονται στους χωματόδρομους και συντηρούνται μέσα από το δέσιμο και τις εμπειρίες που απλόχερα προσφέρει ο δρόμος.
Ο τρόπος γραφής της είναι φρέσκος, λιτός, ευαίσθητος, ανεπιτήδευτος, προβληματισμένος για όσα συμβαίνουν στις χώρες της Δυτικής Αφρικής, στις χώρες όπου η αποικιοκρατία άφησε πολλές ανοιχτές πληγές. Δημιουργεί συγκίνηση με την παράθεση μικρών ιστοριών που πλάθονται αυθόρμητα στις συναντήσεις του Στέργιου με τους φιλόξενους κατοίκους των αφρικανικών χωριών, όπως και με τις αναφορές σε αγαπημένους ανθρώπους που έμειναν πίσω, γονείς, αδέλφια, φίλους, και δημιουργεί προβληματισμό με τις συχνές αναφορές στη μνημονιακή Ελλάδα. Στην Ελλάδα της κρίσης, προπάντων κοινωνικής, τα όνειρα των περισσοτέρων έχουν κλειστεί για τα καλά σε ντουλάπια. Ο Στέργιος είναι ένα ζωντανό παράδειγμα για το τι μπορεί να καταφέρει ένα νέος άνθρωπος που έχει όνειρα κι ελπίζει, ενάντια στις βεβαιότητες των συνομηλίκων του, που συχνά το βλέμμα τους για τη ζωή μοιάζει να έχει κοντύνει και φτάνει να ορίζεται από τα 30 εκατοστά που απέχει από τα μάτια τους η οθόνη του κινητού τους.
Ενάντια σε μια συμβατική και μίζερη καθημερινότητα, όπου οι άψυχες, “άγνωστες” λέξεις, μνημόνια, αγορές, φόροι, κούρεμα, κατασχέσεις, δάνεια, δόσεις, κατέχουν την κύρια πλέον θέση στο λεξιλόγιο του Έλληνα. Αλλά ποια κοινωνία μπορεί να κάνει όνειρα, να ελπίζει στο μέλλον, με τόσο φτωχό, ψυχρό, ανορθόδοξο και απάνθρωπο λεξιλόγιο, ένα λεξιλόγιο απ’ όπου απουσιάζουν οι λέξεις “ελπίδα”, “όνειρα”, “ζωή”; Αυτό το καταφέρνει, κόντρα στα παραπάνω, η Αλεξάνδρα με τη γραφή της. Κρατώ έντονα ένα μικρό απόσπασμα του βιβλίου, από την τελευταία σελίδα: “Σε τι γλώσσα γελούν οι άνθρωποι; Σε τι γλώσσα αγαπούν; Όπου κι αν πήγα, όποιον και να συνάντησα στον καινούργιο μου δρόμο, κάπως κατάφερα και τον κατάλαβα. Και με κατάλαβε κι εκείνος”».
Πηγή: www.lifo.gr

Στέλιος Βαρβαρέσος

Ένα βιβλίο που γίνεται "δικό" σου

Rated 5 out of 5
20/09/2018

Κάθε άλλο παρά ένα συνηθισμένο βιβλίο είναι το “Ρύζι και χώμα” των Αλεξάνδρας Φεφοπούλου και Στέργιου Γκόγκου. Αν αναρωτηθεί κανείς το γιατί, αξίζει να αναφερθεί πως δεν είναι ένα συνηθισμένο ταξιδιωτικό βιβλίο καταγραφής, γιατί οι πρωταγωνιστές του καταρχάς, δεν είναι… συνηθισμένοι άνθρωποι!
Ο τίτλος του βιβλίου σε κάνει αμέσως να αισθανθείς πως πρόκειται για κάτι πολύ οικείο, πως μιλάει για κάτι απλό (με την ταπεινή έννοια του όρου), αλλά καθόλου απλοϊκό. Το ρύζι είναι μία από τις πιο φτηνές τροφές σε όλο τον πλανήτη. Κρατάει στη ζωή φτωχούς ανθρώπους, τα παράγωγά του μεγαλώνουν γενιές παιδιών, είναι συνδεδεμένο με όλα τα φαγητά των μαμάδων μας. Πλέον είναι και μία ακριβή μόδα, μέσα από το μοδάτο σούσι, αλλά για τους περισσότερους από εμάς είναι αυτό που λένε πλέον “comfort food”. Πώς συνδέεται λοιπόν το ρύζι με το χώμα; Το χώμα είναι το πασάλειμμα των παιδικών μας χρόνων, το έδαφος της αυλής του χωριού μας, η ύλη που ξεπλέναμε από τις ντομάτες που έφερνε ο παππούς μας από το μποστάνι. Το χώμα μυρίζει όμορφα, το χώμα είναι το υλικό του σώματός μας κατά την πίστη πολλών. Το ρύζι και το χώμα είναι το κορμί και η ψυχή μας…
Είναι θαυμαστός ο τρόπος που επέλεξε να ζει ο εμπνευστής του ταξιδιού, ο Στέργιος Γκόγκος. Μας αρέσουν – δε μας αρέσουν οι σκηνές, το κάμπινγκ και τα παράτολμα ταξίδια, δε μπορούμε όλοι εμείς οι “μη μου άπτου” τουρίστες (που ελέγχουμε τα στρώματα των ξενοδοχείων και ψάχνουμε μέσα στα ντουλάπια για ένοχες μυρωδιές), να μη θαυμάσουμε τον τρόπο ζωής του. Ενας άνθρωπος της διπλανής πόρτας, με μεγάλη αγάπη στην οικογένεια, στους φίλους, στο σκύλο και στον τόπο του, με έντονους προβληματισμούς για τα πολιτικά δρώμενα, επέλεξε να κάνει κάτι διαφορετικό. Να ξεφύγει από την καθημερινότητα, να δουλέψει για να κυνηγήσει το όνειρό του. Να δει τον κόσμο με τα δικά του μάτια.
Και τον είδε. Εβαλε τα πόδια του σε ποτάμια, θάλασσες και λίμνες που βγάζουν ψάρια αλλιώτικα από τα δικά μας. Εφαγε χωρίς ιδιοτροπία κάθε λογής τοπική συνταγή, καυτερή, λαδερή, περίεργη. Κοιμήθηκε δίπλα σε φυλές άγνωστες. Ρίσκαρε να έρθει σε ρήξη με τη διαφθορά που μαστίζει μέχρι και τα πιο απίθανα μέρη του κόσμου τούτου. Δέχτηκε φιλοξενία, για να διαπιστώσει πως το “καλό” πολλές φορές ζητά αντάλλαγμα. Εζησε όμως και σκηνικά που το ταξίδι δεν “ήθελε” κανένα αντάλλαγμα. Του δόθηκαν απλόχερα η ανθρωπιά, το χαμόγελο, η βοήθεια. Και αυτά φόρτωσαν σε τέτοιο βαθμό την πολύπαθη βέσπα του, που τον δυσκόλεψαν να τη μεταφέρει από σημείο σε σημείο.
Είναι πολύ ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες που λαμβάνει ο αναγνώστης, από κοινωνιολογικής και ιστορικής πλευράς, μέσα από το βιβλίο. Ενα ζωντανό ντοκιμαντέρ, με χρώματα και μυρωδιές, μπροστά στα μάτια μας. Πόσα έχει τραβήξει η ήπειρος της Αφρικής από τους λευκούς, από τους δικτάτορες, πόσος κόσμος σφαγιάστηκε βάναυσα, ακρωτηριάστηκε, μεταφέρθηκε στην Ευρώπη με σκοπό τη δουλεία ή οτιδήποτε άλλο; Οφείλουμε να τα ξέρουμε όλα αυτά, να μην ξεχνάμε τι έχουν ζήσει οι πρόγονοι των συνανθρώπων μας που βλέπουμε στους δρόμους να πουλάνε σιντί, ή να κάνουν ένα σωρό άλλες δουλειές για εμάς τους “πολιτισμένους”. Η γλώσσα που περιγράφονται όλα τα παραπάνω, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Είναι σαφής, ρέουσα και σε καμία περίπτωση μελό, πράγμα που θα ήταν σε άλλες περιπτώσεις η μεγάλη παγίδα της αφήγησης. Το ύφος δε σε αφήνει ασυγκίνητο, αλλά ούτε πέφτει σε υπερβολές. Βασικότατο κομμάτι του βιβλίου, δείχνει μεγάλη μαεστρία από πλευράς της Αλ. Φεφοπούλου, που καταδεικνύει ωριμότητα, αν και το βιβλίο είναι η πρώτη της συγγραφική απόπειρα.
Το “Ρύζι και χώμα” είναι ένα βιβλίο όπως η ζωή μας. Απρόβλεπτο, αληθινό, αστείο. Είναι πολλά τα στιγμιότυπα που προκαλούν αυθόρμητο γέλιο στον αναγνώστη, ένα γέλιο πηγαίο, που βγαίνει από τα περιστατικά που γέννησαν οι μεγάλες διαφορές στα χούγια, αλλά και στα εξωτερικά χαρακτηριστικά των πρωταγωνιστών, σε σχέση με τους ντόπιους. Τι πλάκα έχουν οι άνθρωποι, σε όλα τα μήκη του πλανήτη. Πόσο ωραία μπορούν να γελάσουν μαζί, ακόμα κι αν δεν ξέρουν να ανταλλάξουν ούτε μια κοινή λέξη!
Ενα σημείο που χρίζει ανάλυσης, όσο υπερβολικό κι αν ακουστεί ίσως σε κάποιους, αφορά τον τρόπο που το βιβλίο πλησιάζει τη γυναίκα της Αφρικής. Μην ξεχνάμε ότι έχουμε μεγαλώσει με στερεότυπα που περιγράφουν τις “αραπίνες” ως “λάγνες και ερωτιάρες”, τις γυναίκες αυτές ως “εξωτικής ομορφιάς” πλάσματα, αλλιώτικα και μακρινά από εμάς. Το βιβλίο αντιμετωπίζει της αφρικανές με εντελώς διαφορετικό τρόπο, με κανένα ίχνος ερωτισμού ή προστυχιάς (όπως έχουμε δει σε άλλα είδη τέχνης – ταινίες, φωτογραφίες, βίντεο κλιπ). Τις βλέπουμε ως γυναίκες που παλεύουν για την επιβίωση, ως μάνες, ως πλάσματα στερημένα από ευκαιρίες και ερεθίσματα σε κάποιες περιπτώσεις. Αξίζουν μεγάλο σεβασμό, και ο ταξιδευτής μόνον έτσι τις αντιμετώπισε.
Το βιβλίο μπορεί να διαβαστεί και αποσπασματικά, αυτό αποτελεί επίσης ένα από τα ατού, γιατί δεν κουράζει και μπορεί να μείνει για καιρό στο προσκεφάλι μας, περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή για να ξεφυλλιστεί. Αυτοέκδοση, προσεγμένη και πληρέστατη – αξίζει επίσης να σημειωθεί.
Καλή ανάγνωση σε όλους!

Γιούλα Σαρδέλη


Γράψτε μία κριτική


Έχετε ερωτήσεις;

Για άλλους τρόπους απόκτησης του βιβλίου ή οποιαδήποτε απορία, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας!


Επικοινωνία