Katadyn / Optimus review προϊόντων

worldvespaΠροϊόνταΣχολίασε

Katadyn Optimus products review

Τα προϊόντα που αξιολογούνται εδώ, μας δόθηκαν ως χορηγία από τη εταιρεία KATADYN GROUP. Οφείλουμε να διευκρινίσουμε πως επιλέξαμε εμείς τα συγκεκριμένα προϊόντα μετά από έρευνα που κάναμε στην αγορά και πως δεν έχουμε υποχρέωση από την εταιρεία ούτε να τα προωθήσουμε, ούτε να τα διαφημίσουμε. Η αξιολόγηση έρχεται μετά από 15 μήνες χρήσης – σχεδόν καθημερινής χρήσης για το καμινέτο και τα σκεύη, και συχνής χρήσης (ανάλογης με την πρόσβασή μας σε πόσιμο νερό) για το φίλτρο.

Katadyn Vario φίλτρο νερού

Το φίλτρο νερού Katadyn Vario, το επιλέξαμε ως την καλύτερη επιλογή για το είδος, τη διάρκεια και τις συνθήκες του ταξιδιού μας. Και για να μη σας κρατάμε σε αγωνία, αποδείχτηκε πολύ σωστή επιλογή.

Η Katadyn Group συμφώνησε να μας χορηγήσει το συγκεκριμένο φίλτρο και μετά από 15 μήνες χρήσης του σε διάφορες συνθήκες κατά το ταξίδι μας στη Λατινική Αμερική, είμαστε ικανοποιημένοι για πολλούς λόγους. Σύμφωνα με την περιγραφή του προϊόντος, το Vario εξοντώνει βακτήρια, πρωτόζωα, κύστες, άλγες, σπόρια και ιζήματα. Μειώνει τα χημικά και βελτιώνει τη γεύση και την οσμή του νερού χάρη σ' ένα αντικαταστήσιμο φίλτρο ενεργού άνθρακα. Συνεπώς, για όλες εκείνες τις φορές που βρισκόμαστε χωρίς πόσιμο νερό, οι δυνατότητες του Vario είναι παραπάνω από αρκετές. Εκτός από αυτό όμως, το Vario έχει και κάποια ακόμη χαρακτηριστικά που μας μας αρέσουν:

Το φίλτρο είναι σχεδιασμένο ώστε να τρομπάρει εύκολα νερό και χάρη στον μηχανισμό του, δίνει συνεχή ροή χωρίς κόπο, πράγμα που μας εξέπληξε ευχάριστα. Έχει δύο λειτουργίες: α) τη λειτουργία “μεγαλύτερη διάρκεια ζωής”, που πριν το θολό νερό φτάσει στο κυρίως φίλτρο, περνάει απ' τον κεραμικό δίσκο και καθαρίζεται (σε αυτή τη λειτουργία, το Vario καθαρίζει 1 λίτρο νερού ανά λεπτό) και β) τη λειτουργία “ταχύτερη ροή”, που ο κεραμικός δίσκος παρακάμπτεται (σ' αυτή τη λειτουργία, το Vario καθαρίζει ως και 2 λίτρα ανά λεπτό). Εμείς πάντα επιλέγουμε την πρώτη λειτουργία και σε καμία περίπτωση δεν έχουμε νιώσει πως η ροή είναι αργή για τις ανάγκες μας.

Το Vario μπορεί να καθαρίσει ως και 2000 λίτρα νερού στη διάρκεια της ζωής του, πράγμα που το καθιστά ιδιαίτερα συμφέρον στην αναλογία ποιότητας – κόστους.

Ζυγίζει 425γρ., δηλαδή κάτι λιγότερο από μισό κιλό. Συγκρίνοντάς το με κάποιο φίλτρο τύπου “lifestraw” είναι οπωσδήποτε βαρύτερο, αλλά το σημαντικό εδώ είναι πως δεν το λες και αγαπημένη δραστηριότητα να την πέφτουμε μπρούμυτα στα βράχια και να ρουφάμε με το καλαμάκι από νερόλακκους. Πέρα από την πλάκα, η άνεση που μας προσφέρει το Vario είναι αρκετή για να κάνουμε τη “θυσία” να το κουβαλήσουμε. Απ' το να ζουλάμε μπουκάλια για να φιλτράρουμε αρκετό νερό για μαγείρεμα κτλ, προτιμάμε να κουβαλήσουμε μερικά γραμμάρια παραπάνω και να έχουμε την ησυχία μας.

Το μοναδικό “ευαίσθητο” σημείο που ανακαλύψαμε στο Vario είναι πως, σε κάθε περίπτωση, πρέπει να παραμένει προφυλαγμένο από χτυπήματα, πεσίματα και πολύ στρίμωγμα. Το πλαστικό του είναι πολύ ανθεκτικό μεν και δεν έχει ούτε γρατζουνιά ακόμα, αλλά το στόμιο που προεξέχει και πάνω του κουμπώνει το λάστιχο που τρομπάρει νερό, μια μέρα το βρήκαμε σπασμένο. Το επισκευάσαμε άμεσα κολλώντας το, αλλά καλό είναι η συσκευή να τοποθετείται σε προστατευμένη θέση. Θέματα με διαρροές από τα ο-ρινγκ ή άλλα σημεία του φίλτρου δεν αντιμετωπίσαμε ποτέ. Βέβαια, είμαστε πάντα επιμελείς με τη συντήρησή του.

Η γενική μας εντύπωση μετά από 15 μήνες χρήσης είναι σε κάθε περίπτωση θετική. Για δύο άτομα σε ένα ταξίδι μεγάλης διάρκειας σαν κι αυτό που κάνουμε, η ποιότητα, οι δυνατότητες και η απόδοση του Katadyn Vario δεν επιδέχονται αμφισβήτηση. Το προτείνουμε!

Εδώ θα βρείτε πληροφορίες για το φίλτρο Katadyn Vario

Optimus Nova multifuel καμινέτο

Το καμινέτο Optimus Nova το επιλέξαμε ανάμεσα σε άλλα της κατηγορίας “multi-fuel” (πολλαπλών καυσίμων). Δεν προτιμάμε εστίες άλλου είδους, όπως πχ αερίου καυσίμου (γκαζάκια), γιατί α) είναι δύσκολο σε πολλές περιπτώσεις να βρεθούν ανταλλακτικές φιάλες, β) χρησιμοποιούμε το καμινέτο μας σε καθημερινή βάση και για συνταγές πιο χρονοβόρες από ένα βράσιμο νερού για στιγμιαία νουντλς γ) η βενζίνη είναι το μόνο καύσιμο που σε κάθε περίπτωση θα έχουμε διαθέσιμο στο ταξίδι μας.

Χρειαζόμαστε μια στιβαρή κατασκευή που να μπορεί να κρατήσει ένα σχετικά μεγάλο σκεύος, όπως για παράδειγμα, τη χύτρα μας (ναι, κουβαλάμε ΚΑΙ χύτρα). Κι ακριβώς αυτό είναι το καμινέτο Optimus Nova: στιβαρό. Επίσης, το κέντρο βάρους του είναι χαμηλό και η βάση του αρκετά φαρδιά, οπότε κερδίζει σε σταθερότητα. Όλα του τα εξαρτήματα – απ' τα πόδια ως την τρόμπα του καυσίμου – είναι σχεδιασμένα να αντέχουν την ταλαιπωρία και το στρίμωγμα μέσα στις αποσκευές. Το βεσπάκι δεν προσφέρει ακριβώς ομαλό ταξίδι, οπότε από ταρακούνημα έχουμε μπόλικο. Τα πόδια στήριξης του καμινέτου ξεδιπλώνονται και στη μέση βρίσκεται η εστία καύσης. Μπορεί να είναι ελαφρώς άκαμπτα και να δυσκολεύουν στο άνοιγμα και το κλείσιμο, αλλά αυτό το βλέπουμε ως πλεονέκτημα, αφού όταν το καμινέτο είναι κλειστό στη συσκευασία του και μέσα στις αποσκευές, δεν υπάρχει περίπτωση να κουνηθούν και να σπάσουν ή να στραβώσουν.

Βάρος & μέγεθος: Το Optimus Nova δεν είναι ούτε πολύ μικρό, ούτε πολύ ελαφρύ (διαστάσεις: 140x80xØ65, βάρος: 460γρ), αλλά ακριβώς γι' αυτό το προτιμήσαμε. Γι' αυτό που προσφέρει όμως, είναι ιδανικό. Στο παρελθόν, είχαμε ένα αντίστοιχο (ίδιας κατηγορίας, άλλης μάρκας) καμινέτο, οπότε γνωρίζαμε ήδη σε γενικές γραμμές τα υπέρ και τα κατά του. Δεν θα παίρναμε κάτι μικρότερο ή ελαφρύτερο σε καμία περίπτωση, γιατί περισσότερο θα μας δυσκόλευε παρά θα μας διευκόλυνε στην καθημερινότητά μας – δε μας λες και λιτοδίαιτους ακριβώς!

Σ'ΑΡΕΣΕΙ Η ΒΟΛΤΑ;

Αγόρασε το φούτερ μας και δώσε μας μερικά παραπάνω χιλιόμετρα!

Για κάποιον χωρίς εμπειρία σε τέτοιου είδους καμινέτα, ίσως φανεί πολύπλοκο στην αρχή, αλλά μετά από λίγο καιρό, γίνεται συνήθεια. Δε μας φάνηκε πιο πολύπλοκο από το προηγούμενό μας. Αντιθέτως, οι λεπτομέρειες – όπως πχ το μαγνητικό εργαλείο καθαρισμού, η αλουμινένια τρόμπα καυσίμου με τον διακόπτη διακοπής ροής και ο ρυθμιστής έντασης της φλόγας – μας βόλεψαν πάρα πολύ.

Το μοναδικό καύσιμο που έχουμε χρησιμοποιήσει στο καμινέτο μέχρι τώρα είναι η βενζίνη και μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις, η κακής ποιότητας βενζίνη. Ωστόσο, φροντίζοντας επιμελώς τη συντήρησή του, δεν έχουμε αντιμετωπίσει το παραμικρό θέμα μετά από 15 μήνες συνεχούς χρήσης.

Τις πρώτες φορές που χρησιμοποιήσαμε το καμινέτο, είχαμε κάποιες δυσκολίες: ήταν δύσκολο ν' ανάψει, έσβηνε εύκολα και η φλόγα του δεν έκαιγε ομοιόμορφα. Μετά από ψάξιμο και διάφορες δοκιμές, ανακαλύψαμε πως η βελόνα καθαρισμού της εστίας καύσης ήταν ελαττωματική και την αντικαταστήσαμε. Από εκείνη τη στιγμή, δεν υπήρξε ξανά το παραμικρό θέμα (tip: αν πρόκειται να φύγετε για ταξίδι μεγάλης διάρκειας, προτείνουμε να έχετε μαζί το σετ ανταλλακτικών).

Η γενική μας εντύπωση μετά από 15 μήνες σχεδόν καθημερινής χρήσης του καμινέτου Optimus Nova είναι θετικότατη. Πρόκειται για ένα πολύ αξιόλογο προϊόν, ιδανικό για μεγάλης διάρκειας ταξίδια, για παραπάνω από ένα άτομα. Ανθεκτικό και ποιοτικό. Το προτείνουμε!

Εδώ θα βρείτε πληροφορίες για το καμινέτο Optimus Nova

Optimus Terra HE σετ σκευών μαγειρικής

Το έχουμε ήδη αναφέρει στην αξιολόγηση του καμινέτου μας, αλλά θα το ξαναπούμε: τρώμε αρκετά! Κι όταν φτάνουμε στον προορισμό μας στο τέλος της μέρας, συνήθως είμαστε αρκετά κουρασμένοι για να ξεκινήσουμε να μαγειρεύουμε μικρές μεριδούλες μία-μία σε κάποιο κατσαρολάκι που περισσότερο μοιάζει με μεγάλο μπρίκι. Το προηγούμενο σετ σκευών μας ήταν για δύο άτομα – αλλά προφανώς εννοούσε “δύο αδυνατούτσικα άτομα που τρώνε ελάχιστα αποξηραμένα νουντλς”. Έτσι, τώρα διαλέξαμε το Optimus Terra, όχι μόνο γιατί οι κατσαρόλες του είναι μεγαλύτερες, αλλά και γιατί το σετ περιλαμβάνει και τηγάνι.

Έτσι, αυτή τη φορά έχουμε ένα σετ σκευών μαγειρικής από ανθεκτικό, ανοδιωμένο αλουμίνιο. Συγκεκριμένα, μια κατσαρόλα χωρητικότητας 1,75λτ με σύστημα επιτάχυνσης χρόνου βρασμού (heat exchange system) και μετρητή ποσότητας, μία δεύτερη κατσαρόλα (1,7λτ) με αντικολλητική στρώση κι ένα φαρδύ τηγάνι, επίσης με αντικολλητική στρώση, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν καπάκι. Στο σετ περιλαμβάνεται κι ένα χερούλι που αγκιστρώνει και στα τρία, για να μην έχουμε εγκαύματα προσπαθώντας να τα κατεβάσουμε από τη φωτιά. Τα σκεύη μπαίνουν το ένα μέσα στο άλλο και χωρούν σε μια θήκη από νεοπρένιο, που βολεύει γιατί κρατάει το μαγειρεμένο φαγητό ζεστό, ωσότου να ετοιμαστούν και τα συνοδευτικά.

Στήριξε το ταξίδι μας

Έστω κι 1€ μπορεί να μας κρατήσει στο δρόμο για παραπάνω καιρό και να μας βοηθήσει να μοιραστούμε περισσότερες ιστορίες!

Κάνε μια μικρή συνεισφορά

Αν σου αρέσουν οι ιστορίες μας, οι φωτογραφίες και τα βίντεό μας, μπορείς να μας βοηθήσεις να συνεχίσουμε.

ΜΠΕΣ ΣΤΟ WORLDVESPA CREW!

Το σύστημα επιτάχυνσης χρόνου βρασμού της μεγάλης κατσαρόλας πραγματικά κάνει τη διαφορά. Δε χρειάστηκε καν να το χρονομετρήσουμε, γιατί η διαφορά του χρόνου ετοιμασίας του φαγητού στη μια και στην άλλη κατσαρόλα ήταν σαφής δια γυμνού οφθαλμού (και πεινασμένου στομάχου)

Το αντικολλητικό υλικό της άλλης κατσαρόλας και του τηγανιού είναι αποτελεσματικότατο. Έχει σώσει φαγητό από το να γίνει κάρβουνο ενώ εμείς χαζεύαμε το ηλιοβασίλεμα.

Το τηγάνι όντως μπορεί να δουλέψει και σαν καπάκι στις κατσαρόλες, ωστόσο ήθελε λίγο χρόνο να συνηθίσουμε στην αρχή να χειριζόμαστε το χερούλι για να σηκωθεί το καπάκι, χωρίς διακινδυνεύουμε να πετάξουμε την κατσαρόλα κάτω.

Όσο για την ανθεκτικότητα, είναι απορίας άξιο πώς και τόσο καιρό που, όχι μόνο χρησιμοποιούμε τα κατσαρόλια σχεδόν κάθε μέρα, αλλά και τα ταλαιπωρούμε χώνοντάς τα στα μπαγκάζια μας, έχουν αντέξει! Τα αντικολλητικά είναι στη θέση τους και μόνο ένα μικρό βαθούλωμα έχει κάνει μία από τις κατσαρόλες. Κι αυτό, μετά από ένα πραγματικά βίαιο στρίμωγμα κόντρα σε άλλα μεταλλικά αντικείμενα.

Μετά από 15 μήνες σχεδόν καθημερινής χρήσης, υπάρχουν ελάχιστες επιφανειακές γραντζουνιές που καθόλου δεν επηρεάζουν την απόδοση των σκευών. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι και φυσικά, τα προτείνουμε!

 Εδώ θα βρείτε πληροφορίες για το σετ σκευών μαγειρικής Optimus Terra HE

Next PostPrevious Post

Το βιβλίο μας

About us

worldvespa

Facebook

Είμαστε ο Στέργιος και η Αλεξάνδρα και γυρίζουμε τον κόσμο με τη βέσπα μας. 4 χρόνια τώρα ταξιδεύουμε στην Αφρική & τη Νότια Αμερική και συνεχίζουμε. Διάβασε το βιβλίο μας: "Ρύζι και Χώμα: Ένα ταξίδι με βέσπα στην Αφρική"

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

I'm human *